Hem / Börsen / Fundamental analys – Så kan du göra en aktievärdering av ett bolag

Fundamental analys – Så kan du göra en aktievärdering av ett bolag

Fundamental analys

I Fundamental Analys (FA) är en aktieanalys där man tittar på siffror som bolaget har presenterat för att göra en analys och prognos hur det kommer att gå i framtiden och därmed till vilket pris man värderar aktien. Saker man tittar på i en fundamental analys är bland annat bolagets vinst, omsättning, kassaflöde, tillgångar, ägare, styrelse, affärsmodell och framtidsutsikter.

Det här är en mer grundläggande artikel om vad fundamental analys är för något och hur du kan använda det när du gör dina aktieanalyser.

Sortera fram bolag att göra fundamental analys på

Men var börjar man om man vill göra en fundamental analys? Gissningsvis har du redan några favoritbolag och nuvarande innehav du vill analysera. Men vill du hitta nya bolag är nyckeltal en sak du kan titta på för att sortera fram bolag som kan vara intressanta. Se mer om nyckeltal längre ner i artikeln.

Fundamental analys av affärsmodellen

Du ska förstå vad bolaget har för affärsmodell, vad är deras business. Du kan ställa dig några frågor och kolla om du har svar på dessa, annars bör du göra mer research i bolaget.

  • Vad säljer bolaget?
  • Har bolaget bra marginaler på sina produkter eller tjänster?
  • Vilka är bolagets kunder?
  • Hur bidrar bolaget med värde till sina kunder?
  • Vilka risker finns?
  • Hur ser konkurrensen ut?

Och självklart finn det massor med fler saker att ifrågasätta. Men nu har du en start på var du kan börja.

Vinst

Redovisad vinst i bolaget är en sak som jag själv tycker är viktig. Alltså att bolaget ska gå med plus på sista raden efter att alla anställda fått lön och alla utgifter är betalda så ska det finnas pengar kvar.

Vinsttillväxt

Nästa sak är att man gärna vill se en vinsttillväxt varje år. Detta kan bolaget göra på flera olika sätt, genom att sälja mer. Få bättre marginaler genom lägre omkostnader eller prisökningar. Det viktiga är att vinsten ökar.

Utdelning

Utdelningen kan jag själv tycka är en smaksak om man tycker är viktig eller inte. Jag gillar utdelning och investerar i många bolag som har utdelningen. Men jag avstå inte att investera i ett bolag bara för att de saknar utdelning. Utdelningen är definitivt en sak att titta på när man gör sin aktieanalys.

En sak man ska kolla på tycker jag är om utdelningen minskat så bör man kolla varför den gjort det.

Annars handlar utdelningen om att ett bolag delar ut en del av sin vinst till sina aktieägare. Anledningen kan vara att bolaget inte kan förvalta överskottet av dessa pengar på ett bättre sätt än vad investerarna kan göra själv. Samtidigt som det stimulerar aktieägare att få pengar på kontot i form av utdelning.

Utdelningstillväxt

Att bolag ökar sin utdelning år efter år är ett tecken på att bolaget mår bra och är stabila. Det finns några intressanta titlar som vissa amerikanska bolag anstränger sig för att upprätthålla. Dividend Aristocrats och Dividend Kings, vilket är bolag som höjt sin utdelning i 25år, respektive 50år.

Bland Dividend Kings hittar vi bland annat Warren Buffets ena favoritaktie Coca-Cola och läkemedelsbolaget Johnson & Johnson.

Fundamental analys av investmentbolag och fastighetsbolag

Substansvärde är ett populärt nyckeltal när det kommer till fundamental analys på investmentbolag och fastighetsbolag. Substansvärde talar om hur mycket tillgångar i form av andra aktier eller fastigheter man får när namn köper aktien i investmentbolaget eller fastighetsbolaget.

Det är viktigt att kolla på andra saker än bara substansvärdet när man analyserar dessa bolag. Använd andra nyckeltal och analysmetoder också.

Insynshandel

Jag tycker själv personligen att alla i styrelse och ledning själva ska äga aktier privat i bolagen de är med i. Att ledningen äger aktier betyder att de tror på bolaget och att de kommer att agera för aktieägarnas intresse. Det ger helt enkelt en bra signal till övriga aktieägare att ledningen är investerade med sina privata pengar.

Alla som har insyn i bolaget måste rapportera in när de köper och säljer aktier i bolaget, vilket är offentliga uppgifter för alla. Så det kan vara ett bra tecken att VDn eller ledningen köper mycket aktier i bolaget. Såväl som det kan vara en dålig signal att de säljer, såklart kan det finnas anledningar till att sälja. Och dessa personer brukar ibland gå ut med varför de säljer aktier i sitt bolag.

Men kolla på ägarlistorna, se om ledningen äger mycket aktier själva. Och tänkt till om ledningen, som har mer insyn i verksamheten, väljer att sälja mycket av sitt innehav.

Läs av hur bolaget kommunicerar utåt

På Avanza kan du hitta nyheter som är relaterade till bolaget. Du kan använda denna funktion för att läsa både äldre och nya nyheter om bolaget. Det kan ge dig en uppfattning om saker som har hänt eller som kommer att hända och hur bolaget kommunicerar.

I kvartalsrapporterna och årsrapporterna kan du även läsa avsnittet som heter ”VD:n har ordet”. Då får du höra bolagets vd berätta om verksamheten och det kan ge mycket värdefull information för dig som investerare.

Nyckeltal i fundamental analys

Nyckeltal kan snabbt tala som saker om en aktie. Därför kan det för många investerare vara ett bra sätt för att snabbt sortera aktier och hitta potentiella bolag att göra en mer djupgående analys av.

Några av sakerna som nyckeltal kan tala om är:

  • Om bolagets aktie är dyr eller billig i förhållande till vilken vinst som senast redovisades.
  • Hur mycket fastigheter eller aktieinnehav du får för varje aktie du köper.
  • Hur mycket försäljning bolaget gör i förhållande till aktiekursen
  • Och mycket mer.

P/E Tal – Nyckeltal som värderar kursen mot vinsten

P/E tal står för engelska price/earnings. Vilket betyder vinst i relation med priset på aktien. Det är alltså ett värde på hur mycket bolagets vinst kostar att köpa. Eftersom börsen alltid blickar framåt så värderas även potentiella framtider in i aktiekursen.

P/E talet blir då en siffra på hur många år det tar för bolaget att tjäna igen hela din investering, förutsatt att vinsten förblir densamma.

Läs mer om P/E Tal.

Substansvärde – Nyckeltal på bolagets innehav & tillgångar

Nyckeltalet substansvärde är företagets tillgångar minus skulder, när du delar det med antalet aktier får du ut substansvärdet per aktie och kan då enklare jämföra med den aktuella kursen i bolaget.

I investmentbolag räknas alla underliggande ägda bolag in i substansvärdet likväl som fastigheter görs i fastighetsbolag.

Substansvärdet på en aktie kan tala om ifall investmentbolaget eller fastighetsbolaget handlas till substansrabatt där man får underliggande innehav eller fastigheter till en rabatt. Eller till en premie där aktien värderas högre än till företagets substansvärde.

Läs mer om substansvärde, substansrabatt och premievärdering.

Verktyg och program för fundamental analys

Avanzas aktielista är ett bra verktyg som jag själv använder för fundamental analys. Här kan du sortera på olika nyckeltal och värden. Avanzas aktielista är gratis att använda.

Börsdata.se är en fantastisk hemsida för att få ut massor med nyckeltal och intressant data. Du kommer långt på gratisversionen och när du känner dig mer avancerad och är i behov av mer data finns en betalversion för 89kr/mån.

Teknisk analys

Ett annat sätt att analysera ett bolags aktie är teknisk analys. Det går ut på att genom att se historiska mönster och nivåer i aktiekursen försöka lista ut hur investerare kommer att agera med tanke på hur de tidigare agerat vid liknande situationer och nivåer.

Related posts

Latest posts