Hem / Privatekonomi / Varför går börsen upp och ner?

Varför går börsen upp och ner? Aktier och börsen svänger

Börsen i tidningen

Börsen går upp och ner för att investerarnas syn på aktierna ändras hela tiden och värderas om ut efter dess framtidsutsikter. Investerare räknar med att göra avkastning över en längre tid. Så om förutsättningarna för ett bolag förändras så att de kommer tjäna mindre pengar eller göra mindre vinst än väntat så kommer investerare att flytta sina pengar. Därför svänger aktier och börsen varje minut den är öppen för handel.

Aktier svänger

Att man kan förlora delar av eller hela sitt investerade belopp på börsen vet kanske de flesta om. Ändå går börsen på lång sikt upp, men varför svänger den upp och ner under tiden?

Det snabba informationsflödet som vi har idag gör också att investerare, åtminstone vissa, försöker vara snabba att reagera på nyheter som släpps. Det är allt ifrån rapporter i det egna bolaget och vad som händer hos konkurrenter, underleverantörer eller andra branscher som kan vara kopplade till aktien.

Investerare värderar bolaget ofta på en längre sikt, och då kan en dålig nyhet helt plötsligt förändra framtidsutsikterna. Vilket får aktien att falla flera procent, ibland halveras eller sjunka ännu mer.

Åt andra hållet kan en bra nyhet som kan vara en väldigt stor order göra att aktien stiger ordentligt istället. Eftersom handeln sker i realtid så svänger det varje sekund börsen är öppen eftersom alla förutsättningar för alla ändras hela tiden. Framförallt ändras investerares syn och värdering på olika bolag.

Om det svänger för mycket kan handelsstopp införas

Om det är omotiverade svängningar som är alldeles för stora kan man misstänka att det läckt ut insiderinformation till en liten del av marknaden. Som då också väljer att handla på den informationen. Då kan ett handelsstopp införas och bolaget går ut med ett pressmeddelande så alla investerare ska kunna ta del av den nya informationen och spela på samma spelregler. Läs mer om handelsstopp.

I det långa loppet har börsen alltid gått upp, hittills

Historiskt sett så har börsen alltid återhämtat sig efter större sättningar. Ibland går det fort, ibland tar det några år. Däremot är det inte alla aktier som återhämtar sig, vissa bolag går i konkurs. Därför är det så viktigt att diversifiera sina investeringar och ha flera olika aktier i flera olika branscher i sin aktieportfölj.

Vill du börja med aktier är Avanza en bra nätmäklare med bästa priserna för dig som kund och en bra plattform samt app.

Related posts

Latest posts