Hem / Börsen / Teknisk Analys

Teknisk Analys aktier – Lär dig göra bättre affärer

Teknisk analys av aktier

Ordet teknisk analys stöter man ofta på tidigt och mycket som aktieintresserad. Även om man tänker handla efter teknisk analys eller inte så kan det vara väldigt intressant att känna till hur det fungerar och varför många investerare använder det.

Vad är teknisk analys?

Det handlar om att förutspå hur andra investerare kommer att prissätta en aktie eller tillgång utefter hur investerarna prissatt den förut.

Det är matematik och sannolikhetslära som man applicerar på tidigare data om kursen för att försöka förutspå hur stor sannolikhet det är att kursen går upp eller ner.

För att göra det så har det plockats fram en mängd olika så kallade indikatorer som kan själv eller tillsamman med olika utfall från andra indikatorer tyda på att kursen kommer att röra sig åt ett specifikt håll. Mer om indikatorer längre ner.

Fungerar teknisk analys?

I teorin fungerar teknisk analys ja. Men det är viktigt att komma ihåg att ingen strategi någonsin är hundra procent säker att den fungerar. Det kan alltid hända oväntade saker på aktiemarknaden som gör att kursen ändras åt något annat håll än vad den tekniska analysen förutspår.

Teknisk analys baseras på historisk statistik och den datan ljuger inte, men kom ihåg att precis vad som helst kan hända både på enskilda aktier och ute i världen som påverkar.

Indikatorer

En indikator i teknisk analys talar om att någonting händer eller är ett värde för att någonting har hänt.

Det finns förmodligen flera tusentals olika indikatorer som säger olika saker och olika investerare använder olika indikatorer, men det som man generellt kan säga är att det finns ingen enskild indikator som säger att kursen ska upp eller ner utan man måste som investerare titta på flera olika indikatorer för att få en helhet av situationen.

Några av de populära indikatorerna är listade nedan, vilka är en bra start att ha koll på om du vill börja titta på teknisk analys.

Glidande medelvärde

Moving Average (MA) som översätts till glidande medelvärde plockar egentligen bort toppar och dalar i kursen, för att få en mjukare graf och se trender tydligare.

Vanliga värden att ställa in glidande medelvärde på är:

MA200, medlevärdet av kursen under de två hundra senaste börsdagarna, används för att se den långa trenden.

MA50, glidande medelvärde på 50 dagar används för medellång sikt.

MA20, och 20 dagars glidande medelvärde är trenden på kort sikt.

Det finns många olika sätt att använda glidande medelvärde som indikator i teknisk analys. Lägger du på alla dessa tre glidande medelvärden på kursgrafen kan du se hur priset förhåller sig till dessa tre. Ett sätt att se på det är att när ett kortare glidande medelvärde korsar ett längre glidande medelvärde underifrån så är det en positiv signal.

Glidande medelvärde

Motstånd- och stödnivåer

När priset i aktien når samma nivå flera gånger bildas en stöd- eller motståndsnivå. Stödnivå är på nedsidan och betyder att vid den här nivån har köparna tidigare kommit tillbaka och börjat lyfta upp kursen igen.

Medan motståndsnivå är på uppsidan och säger att vid den här nivån brukar köptrycket avta och kursen riskerar att stanna eller börja falla tillbaka.

Trendkanaler

Stöd och motståndsnivåer kan skapa en trendkanal. Det innebär att kursen rör sig innanför trendkanalen under ett tag innan den bryter ut.

När ett pris väl bryter ut från en trendkanal kan man se tendenser att om det sker med stora volymer kan kursen väl fortsätta åt hållet den bröt ut.

Stigande trendkanal i Volvo

RSI

Relative Strength Index som förkortas RSI är inom teknisk analys av aktier en momentumindikator som indikerar om en aktie är överköpt eller översåld.

Positiv divergens i RSI betyder att RSI noteras högre medan aktiekursen noteras läger.

Negativ divergens i RSI är då när kursen noter högre topp och RSI noteras lägre.

Candlesticks och formationer

Candelstickformationer innebär att en eller flera candlesticks i prisgrafen kan med dess utsende och position tala om hur investerare eventuellt håller på att agera i aktien. Vissa formationer kan man även se utan candlesticks.

Några av de populära formationerna är följande:

Huvudskuldra, säljsignal som indikerar att priset kan vara på väg ner.

Huvudskuldra formation i SCA

Inverterad huvudskuldra, köpsignal som generellt är mer träffsäker än motsvarande säljsignal.

Inverterad huvudskuldra formation i Volvo

Doji star finns både som doji morning star som är en positiv indikator samt den omvända varianten som är doji evening star.

Doji Morningstar i Castellum

Hammer finns också som både bullish och bearish. Formationen som en hammare är den positiva och en omvänd hammare är negativ.

Hammerformation i Volvos aktie

Volym

Volymen i handeln är en populär sak att ta hänsyn till när man hittar indikatorer. Desto större volym det är i handeln i samband med indikatorn, desto mer vikt kan man lägga i indikatorn vid tillfället.

Volym trendkanal utbrott i Volvos Aktie

Böcker om teknisk analys

Du lär dig genom att läsa och praktisera. Skaffa någon bok som handlar om teknisk analys så kommer du ett steg närmare att bli duktig.

Teknisk Analys av Johnny Torsell.
https://www.adlibris.com/se/bok/teknisk-analys-9789163781360

Candlesticks och Ichimoku / Teknisk analys av Tobbe Rosén.
https://www.adlibris.com/se/bok/candlesticks-och-ichimoku-teknisk-analys-9789197802062

Program för teknisk analys

Man behöver absolut inga dyra eller avancerade program för att kunna utföra teknisk analys. Graferna som finns att tillgå på Avanzas eller Nordnets hemsida kommer du långt på.

Vill du ta steget längre finns ett webbaserat program som heter Trading View, de har en gratisversion där du kan göra väldigt mycket, samt få upp större grafer än hos bankerna.

Vill du gå all in kan du köra programmet Hitta Kursvinnare eller Infront. Nätmäklaren IG har även bra grafverktyg, som där man kan handla direkt från graferna. Men du bör veta vad du håller på med eftersom IG erbjuder mycket avancerade verktyg och instrument.

App för teknisk analys

Trading View har en app också, den fungerar helt okej. Begränsningen sitter mer i storleken på skärmen.

Min favorit just nu är faktiskt Avanzas app som har börjat visa candlesticks i appen. Den är bra för att hitta potentiella case för teknisk analys, som man sedan får utforska mer på datorn.

Kombinera teknisk analys med fundamental analys

En bra idé kan vara att inte bara gå på teknisk analys. Även om man i teknisk analys räknar med att det fundamentala redan är in prisat i kursen så kan det vara bra att veta vad företag man investerar i faktiskt har för affärsidé, om de tjänar pengar och hur det går för dem.

Så kombinerar du att göra tekniska analys på de bolag som du fundamentalt gillar och tror på så kanske du känner dig tryggare med dina investeringar.

För den som vill läsa mer om teknisk analys har Swedbank en bra guide är: https://www.swedbank-aktiellt.se/blogg/hallstrom/ljghjz.csp

Related posts

Latest posts