Hem / Börsen / Investmentbolag

Investmentbolag

Vad är ett investmentbolag? Ett företag som kallar sig investmentbolag har i regel som huvudsyfte att investera i och driva andra bolag, såväl noterade som onoterade. Investeringarna som ett investmentbolag gör kan vara både för att få ett inflytande i företaget såväl som passivt ägande.

Att som privatperson investera i ett investmentbolag påminner lite av en aktiv förvaltad fond. Men det finns vissa skillnader, ett investmentbolag är mer fria att investera i färre bolag och med högre risk. Samtidigt investerar investmentbolagen sina egna pengar också.

Substansvärde, substansrabatt och substanspremie i investmentbolag

Substansvärdet är helt enkelt hur mycket alla innehav är värda om de säljs idag. Sätt det i jämförelse med investmentbolagets aktiekurs kan vi snabbt se om vi har en substansrabatt eller substanspremie i ett investmentbolag.

Tror man långsiktigt på investmentbolaget och dess strategi i sina investeringar kan det vara ett bra läge att öka på sitt innehav när substansvärdet är lågt. Det betyder att du får mer underliggande värde för pengarna. Samtidigt som en substanspremie visar att investmentbolaget förtjänar en premie utefter sitt duktiga arbete att driva investmentbolaget. Investerare är alltså beredd att betala lite extra för att investmentbolaget ska hantera investeringarna.

Svenska investmentbolag

Sverige är lite unika i sitt sätt att ha investmentbolag. I USA ser vi inte samma fokus på det. Några av våra största och mest kända svenska investmentbolag listas nedan.

  • Investor
  • Industrivärlden
  • Kinnevik
  • Lundbergföretagen
  • Latour
  • Melker Schörling
  • Ratos

Utdelning investmentbolag

Men hur fungerar utdelningen i investmentbolag? Jo eftersom investmentbolagen äger aktier i andra bolag, som i sin tur har utdelning så kommer all den underliggande utdelningen till investmentbolagets kassa. Sen är det upp till varje investmentbolag att avgöra själv om de i sin tur har en utdelning till sina aktieägare eller om de väljer att återinvestera pengarna istället.

Med andra ord är det olika i olika investmentbolag, men tittar vi på Investor och Industrivärlden så har de båda en utdelning på ca 2,4%. Lundbergföretagen ligger på ca 0,75% medans Kinnevik inte har någon utdelning alls. Observera att utdelningen i procent beror på den dagsaktuella kursen.

Related posts

Latest posts