Swingtrading går ut på att man som trader försöker ta del av en större rörelse i en aktie eller tillgång genom att hitta en bra ingångsnivå för att sedan sälja på en högre nivå någon dag eller vecka senare. Man handlar ofta som swingtrader i aktier som redan rör sig åt det håll man investerar, eller som visar tydliga tecken på att bryta ut ur nivåer som kan ta aktien till högre nya nivåer. Där man då kan realisera en vinst.
Går inte aktien enligt analysen man gjort brukar traders generellt vara ganska snabba att sälja för att begränsa förlusten och istället ha likvider eller gå in i en annan trade.
Swingtrading ses ofta som lugnare och mindre stressigt än daytrading.
Avkastning från swingtrading
På swingtrading kan du tjäna allt från väldigt mycket pengar till att du går minus väldigt mycket pengar. Hur mycket kan man tjäna på swingtrading? Det tråkiga svaret är såklart att det beror på.
Tidsperspektiv i handeln
Under swingtrading faller handeln där syftet är att hålla positionen en dag upp till någon månad. Ja kan själv personligen tycka att om du säljer din aktie inom ett halvår för att flytta din investering någon annanstans är det swingtrading.
Sker handeln endast under dagen och alla tillgångar säljs innan marknaden stänger så är det daytrading vi pratar om, steget snabbare än swingtrading.
Swingtrading vs daytrading
Som tidigare nämnt är swingtrading längre positioner än daytrading. Vilket medför både positiva och negativa effekter.
Den största saken tycker jag är att innehaven ägs under tider då marknaden är stängd, vilket innebär att det kan komma en vinstvarning likväl som ett bud utan att du kan agera först när handeln har öppnat och aktien har prissatts därefter.
Jag listar några saker nedan.
Positiva effekter av swingtrading
- Färre affärer ger mindre courtage.
- Mindre stress, du har längre tid på dig att utföra en analys innan du behöver gå in i en trade.
- Mindre tidskrävande.
- Du har möjlighet att ta del av längre uppgångar.
Negativa effekter av swingtrading
- Det är större risk att äga över natten då du inte vet hur aktien kommer att öppne morgonen efter
- Du omsätter inte lika mycket kapital, eftersom kapitalet blir låst under en längre tid
Swingtrading portfölj och strategi
Hur din portfölj och strategi ser ut är helt olika från trader till trader. Det gäller att hitta det arbetssättet som går bra för dig och som du gillar.
Om du håller 0-1 trades aktiva åt gången eller om du har 50 innehav samtidigt är som sagt upp till dig. Men kom ihåg att aldrig lägga alla ägg i samma korg och var beredd på att oväntade saker kan hända.
Generellt tycker jag personligen att det är lämpligt för mig att ta positioner så jag kan hålla 5-6 positioner samtidigt. Men fyller sällan upp så att jag ligger fullt investerad.
Take profit och stop loss
Att sätta nivåer för när du ska ta ut vinsten (take profit) och nivåer för att ta förlusten (stop loss) säger många är viktigt för att lyckas.
Stop loss är en funktion du kan använda dig av hos aktiemäklarna. Den gör att ditt innehav automatiskt kommer att säljas av om priset i aktien når en viss nivå. Stop lossfunktionen är bra för att du emotionellt inte ska ändra dig och tänka ”aktien kanske kommer upp och återhämtar sig”. Vilket kan göra det enklare att inte bli så känslostyrd och följa sin strategi istället. Dessutom är stop loss bra för den är snabbare än dig, så fort kursen når den utsatt nivån placeras säljordern du har sagt åt den att göra.
Nivån för när du ska ta vinsten (take profit) tycker många kan vara mer flytande och beroende på hur kursen rör sig. Det går att sätta ett automatiskt stop loss på ovansidan som säljer och tar hem vinsten när aktien går upp till den nivån.
Det går även att sätta så kallad trailing stop loss, vilket följer med priset uppåt med vid utvald nedgång från toppen kommer en säljorder att automatiskt läggas.
Kontotyp, ISK eller aktie och fondkonto?
Jag själv använder investeringssparkonto (ISK). Det är så mycket enklare med schablonskatt och du sparar massor med pengar om du går med vinst. Vilket du förhoppningsvis har tänkt att göra.
Teknisk analys i swingtrading
Teknisk analys kan lämpa sig väldigt bra att applicera när man håller på med swingtrading. Teknisk analys går ut på att förutspå hur investerare kommer att reagera vid vissa prisnivåer, genom att se hur de historiskt har betett sig i den aktien.
Det rekommenderas starkt att ha koll på teknisk analys, även om du själv inte kommer att grunda dina beslut på det så kan det vara bra att vet hur många andra investerare tänker vid aktuella prisnivåer.
Några populära och användbara indikatorer och tekniker för swingtrading är:
Glidande medelvärde, även kallat moving average (MA) på engelska. Används i olika längde för att se olika trender och när linjer bryts indikerar det på att trenden kan vara på väg att ändras.
Stöd- och motståndsnivåer. Prisnivå där köparna eller säljarna historiskt har kommit tillbaka för att ändra riktning på kursen.
Volym i handeln är något som kan förstärka värdet i en annan indikator, utbrott eller liknande. Desto mer volym desto mer distinkt och mer vikt brukar traders lägga i det potentiella utfallet.
Candlestickformationer kan vara ensamma eller flera stycket som bildar en formation för vändning. Både för en mer bullish och mer bearish syn på aktien.
RSI indikerar om en aktie är översåld eller överköpt på kortare sikt. Som alla andra indikatorer kombinerar man RSI tillsammans med andra indikatorer för att den ska vara användbar.
Läs mer om teknisk analys.
Fundametal Analys i swingtrading
Att värdera kassaflöden och nyckeltal är också populärt att ta med i beräkningen när man plockar fram sina trades. Läs mer om nyckeltalet P/E tal här.
Swingtrading program och verktyg
Tradingview.com har bra grafer. Gratisversionen är dock fördröjd med 15minuter så den passar kan inte till daytrading, om man inte betalar såklart. Men för swingtrading har 15 minuter ingen större betydelse enligt min åsikt.
Du kommer lång på att använda graf verktygen som finns inbyggda i Avanzas hemsida också. Är du nybörjare behöver du inte köpa några dyra program eller verktyg för att komma igång med din swingtrading. Det viktiga är att sätta upp en strategi, läsa på och spendera tid framför graferna.
Aktier, mini futures, turbos och certifikat
Min egen åsikt här är att alltid köpa så rent som möjligt, alltså om du har tillgång till att köpa själva aktien så ska du köpa aktien. Inte något instrument på den aktien. Varför? Jo det blir enklare att hålla koll, mindre risk för du har bättre kolla, billigare för att det är lägre avgifter och du får bättre priser med mindre spread.
Så håll dig till aktierna, men såklart om du vill handla i olja eller guld är det kanske smartare att köpa ett instrument än att beställa hem ett fat med olja. Men se till att läsa på om hur det du har tänkt att handla fungerar. Och jag tycker att man ska hålla sig borta från produkter med hävstång, det brukar ha en tendens att gå fort ner när det svänger.
Var försiktig i din trading
Kom ihåg att du kan förlora pengar i din trading, oavsett om det är daytrading, swingtrading, longtrading och investeringar. Det finns ingen strategi eller indikator som är vattentät. Använd bara pengar som du har råd att förlora.