Hem / Privatekonomi / Aktieportfölj nybörjare

Aktieportfölj nybörjare

Aktieportfölj nybörjare

Som nybörjare på aktiemarknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja någonstans. Att sätta ihop sin första aktieportfölj kan kännas som att man inte vet var man ska börja. Här kommer lite tips som hjälper dig med grunderna.

Denna artikel riktar sig till dig som har grundläggande information om vad aktier är och hur de handlas. Känner du att du behöver läsa mer om det så se mitt inlägg om Börja med aktier – Aktier för nybörjare.

Tänk långsiktigt

Ponera att du har sparat ihop ett sparkapital på 5,000 kr som du tänker att du ska börja investera på börsen. Du ska bara tänka att du ska investera dessa pengar ifall du vet med dig att du inte behöver dem under närmaste framtiden, 1-2 åren åtminstone, gärna längre. Anledning är att börsen går upp och se och du vill inte behöva sälja av dina innehav när de ligger på botten.

Att sätta upp en aktieportfölj är inget som kommer göra dig rik på kort sikt. Men det kommer att göra dig rikare på lång sikt om du har is i magen när det går ner, fortsätter att månadsspara och tänker en gång extra i vilka aktier du väljer att köpa.

Sprid riskerna i din portfölj

Eller diversifiera som det så fint heter. Riskspridning är A och O för att lyckas på lång sikt. Tänk på att inte lägga alla ägg i samma korg. För om det kommer en krasch i en viss sektor eller en viss marknad vill du inte ha alla dina innehav där.

Hur många aktier ska jag ha?

Minst sju olika aktier, gärna 10. Sen finns det väl ingen övre gräns, men desto fler desto mindre potentialer till större avkastning. Känner du att du vill köpa allt och inte välja bolag själv kan en indexfond vara ett alternativ till att bygga en aktieportfölj.

Börjar du med 5,000 kr och placerar lika så sätter du ca 700kr per aktie om du börjar din portfölj med sju aktier. Du kan sedan utöka antalet aktier och öka på dina favoriter när du månadssparar.

Riskspridning med olika branscher

Tänk brett, kolla i olika sektorer som sjukvård, fastigheter, bank, industri och råvaror med mera. Försök att plocka ihop några aktier i olika branscher.

Riskspridning med olika länder och marknaden

Det är lätt att hålla sig till Sverige för här har man bättre koll på bolagen. Men jag rekommenderar att åtminstone sätta en del av portföljen i USA iså fall. Sätt av ungefär 30% av fortföljen till investeringar i minst ett annat land så har du spridit risken från enbart svenska marknaden.

Genom att handla aktier på USAs marknad så får du även riskspridning i valuta. Om svenska kronan sjunker mot dollarn så är dina aktier fortfarande värda sitt värde i dollar och utdelningen från dessa är i dollar.

Månadsspara istället för att tajma marknaden

Ett stressmoment för den som är ny på aktiemarknaden kan vara att veta när man ska köpa och när man ska sälja. Det är såklart individuellt vilken strategi man använder men jag brukar oftast ha inställningen att jag köper utan någon tanke att jag ska sälja i framtiden. Sedan när kan jag komma till en punkt ett år senare där jag tycker att mina pengar skulle göra sig bättre i ett annat bolag och flyttar då min investering. Det kan vara av anledningen att jag inte tror på längre på det första bolaget lika mycket, att det gått upp mer än jag tycker det är värt eller att marknaden har förändrats.

Hur som helst är den bästa framgångsfaktorn att månadsspara. Sätt av någon eller några tusenlappar varje månad så fort lönen kommer in på kontot. In på ditt Avanza-konto och köp det du tycker känns bra för stunden. Fyll på något av dina befintliga innehav eller köp något nytt.

Genom att månadsspara slipper du fundera på om det är läge att köpa eller inte, du kommer automatiskt att köpa in dig på ett bättre genomsnitt än om du försöker tajma marknaden, om du inte är oerhört duktig på att tajma marknaden. Det är även en mindre tidskrävande och nervprövande strategi att månadsspara än att köpa och sälja hejvilt på börsen.

Hög utdelning år efter år indikerar stabilitet i aktien

Att bara titta på utdelningen är inte så relevant. Ett företag kan ha hög utdelning ett enstaka år för de sålt av någon del, aktiekursen sjunkit eller liknande. Det handlar mer om företaget håller eller gärna höjer sin utdelning år efter år.

Kolla historiskt på så kallade Dividend Kings, utdelningskungar som höjt sin utdelning i minst 50 år i rad. Och Dividend Aristocrats som höjt sin utdelning i 25 år.

Några av mina favoriter bland högutdelare i USA som har denna utdelningsstatus är:

  • Coca-Cola (Konsumentvaror)
  • Johnsson & Johnsson (Läkemedel)
  • AT&T (Telekom)

Investmentbolag är bra hörnstenar i en aktieportfölj för nybörjare

Investmentbolagen i sig är mer diversifierade än om du köper en enskild aktie. Men vissa investmentbolag är väldigt tunga i några enskilda aktier. Kolla på stora stabila investmentbolag och vilka du känner passar som grund i din aktieportfölj. Se mitt inlägg om investmentbolag för att lära dig mer om det ämnet.

Håll dig till stora stabila bolag

Då kan man ju undra vad är stora stabila bolag och vad menar jag med det. Jo jag tänker att företag som har ett etablerat varumärke, har intäkter och en beprövad affärsmodell som har fungerat i årtionden känns mer stabila i längden. Kolla på lostorna där de största bolagen är, Large Cap och se vilka du känner igen och vilka du gillar.

Var försiktig med förhoppningsbolag

Nyare bolag som värderas till att de kommer att gå bra i framtiden är något man ska vara försiktigt med som nybörjaren. Visst finns det potential i många av dessa bolag. Men många går inte alls så bra, och det är en risk att man bränner sig här. Därför tycker jag det är farligt att börja med att investera i förhoppningsbolag som nybörjare. Gå in på det istället när du har varit igång ett tag och din portfölj har gått lite plus. Då har du bättre möjligheter att återhämta dig om du bränner dig på förhoppningsbolagen.

Checklista för att komma igång med din första aktieportfölj

  1. Skapa en användare och ett ISK-konto på Avanza.se
  2. För över 5,000 kr
  3. Köp fem svenska aktier i blandade branscher och stora stabila företag
  4. Läs igenom avtalet och vad som krävs för att handla i USA och köp två amerikanska aktier i stora stabila företag
  5. Månadsspara och sätt in lite pengar på ditt Avanza-konto varje månad, oavsett om det bara är någon hundralapp

Kör igång, och sitt still i båten när det svänger! 🙂

Related posts

Latest posts