Hem / Börsen / Börja med aktier

Börja med aktier 2020 – Aktier för nybörjare och hur du kommer igång

Kom igång med aktier som nybörjare

Påbörja din aktieportfölj och vägen till att växa dina sparpengar. Det snackas mycket om folk som tjänar pengar på aktier och börsen, men hur kommer man igång? Jag går igenom hur du kommer igång utan att ha massvis med pengar över och hur du ska tänka för att få en lägre risk. Det kostar inget att börja investera i aktier och det är faktiskt rätt enkelt. Den här tekniken kan du applicera även om ditt sparkonto idag bara är tusen kronor, alla börjar nånstans!

Vad är aktier och varför kan man tjäna pengar på det?

En aktie är en del av ett företag, svårare än så är det inte. En aktier i klädföretaget Hennes & Mauritz kostar i dagsläget ungefär 210kr. H&M är uppdelat i ungefär 1,5 miljarder aktier, alltså köper du en liten del av företaget när du köper en H&M-aktie.

Utdelning aktier

När du äger en del av företaget har du även rätt till din del av vinsten som styrelsen väljer att dela ut till alla delägare. Väljer styrelsen att dela ut 4kr per aktie kommer du få 4kr på ditt konto för varje aktie du äger. Dessa pengar kommer från vinsten företaget gör på sina försäljningar.

Värdeökning

Går företaget du äger bra och gör mer och mer vinst varje år blir aktien du äger mer värd på marknaden. Det betyder att andra investerare är villiga att betala ett högre pris för varje aktie än vad du köpte den för i början.

Värdeminskning

Värdeökningen kan gå åt andra hållet också. Börjar företaget få problem med sin verksamhet. Det kan vara minskad försäljning såväl som problem med sin produkt eller tjänst. Då kan marknadsvärdet sjunka på ditt innehav och då sjunker värdet, men du äger fortfarande samma del i företaget.

Börja med aktier – Öppna ett investeringssparkonto

Investeringssparkonto, även kallat ISK öppnar du gratis hos din bank. Det finns egentligen två banker som är bäst för privatpersoner att använda när man ska investera i aktier billigt och enkelt. Det är Avanza och Nordnet. Du kan investera via din vanliga bank som Handelsbanken, Swedbank, SEB med mera men storbankerna brukar ta ut en högre avgift för att köpa aktier på sitt konto.

Öppna ett konto på Avanza, det är gratis och enkelt. Jag tycker Avanzas hemsida och app är bättre än Nordnet, men de är båda bättre än storbankerna när det kommer till aktier och fonder. Ett Avanza-konto ersätter inte ditt vanliga bankkonto utan du har kvar din gamla bank också.

Avanzas app i App Store rekommenderas

Den enkla strategin: Indexfond eller robot-investering

När du ska börja med aktier för första gången och tycker det känns komplicerat, köp en indexfond som Avanza Zero. För att vill du inte lägga tid på att läsa på om olika bolag, vad de gör och värdera själv om du tycker det låter som en fungerande affärsidé eller inte så bör du inte göra det heller. Gå i så fall på en indexfond eller någon av nätmäklarnas automatiska robot-investeringar. Då behöver du inte välja aktier själv, men får ändå en exponering mot aktiemarknaden.

Mer avancerad strategi: bygg en aktieportfölj

Har du lite mer intresse kan du själv handplocka vilka aktier du vill äga i din portfölj. Tänk på att sätta ihop en portfölj med minst 7 aktier och med exponering mot flera olika sektorer. Lägg aldrig alla ägg i samma korg är en viktig regel.

Månadsspara gör underverk på din aktieportfölj

Kan du sätta av 300, 500, en tusenlapp eller fem tusen varje månad? Sätt in på aktiekontot månadsvis och fyll på dina innehav. Detta gör att du ökar ditt innehav succesivt och dessutom får ett jämnare inköpspris på dina aktier. Att försöka tajma marknaden är inget som rekommenderas om du är ny med aktier. Börja med att månadsspara så ska du se vilka underverk det kan göra!

Tid är nyckeln till att lyckas med aktier

I genomsnitt ökar svenska aktiemarknaden 8-9% per år. Desto tidigare du kommer igång med ditt sparande och aktieinvesterande desto mer tid har du framför dig som kommer att hjälpa till att växa ditt innehav och göra att du kan tjäna mer pengar på dina aktier.

Avkastning med ränta på ränta

Ränta på ränta tycker alla investerare är en fantastisk regel. Det innebär att om du investerar 100.000 kr som efter ett år har ökat med 8% i värde och nu är värt 108.000 kr. Då nästa år får du ränta på ränta, när ditt innehav stiger ytterligare 8% så är det även 8% av föregående års vinst. Så nästa år ökar värdet med ytterligare 640kr.

Slutsats

Kom igång med att köpa aktier genom att:

  1. Öppna ett ISK-konto på någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet. (Jag föredrar Avanza)
  2. Välj investeringsstrategi
    • Enkla: Köp en indexfond, som fonden Avanza Zero
    • Mer avancerad: Handplocka de företag du vill investera i och köp aktier. Minst 7 olika bolag!
  3. Månadsspara och fyll på dina innehav
  4. Låt tiden göra underverk och se ditt innehav växa

Känner du dig redo att ta första steget och börja investera i aktier nu? Så vad väntar du på, kör!

Related posts

Latest posts