Hem / Börsen / Handelsstopp

Handelsstopp – Förklaring & orsaker varför handeln stoppas

Handelsstopp i aktier och på börsen

Handelsstopp är när handeln på börsen stoppas tillfälligt. Det kan ske i enskilda aktier såväl som en hel börs. Anledningen är ofta att insider-information läckt ut för tidigt och därmed inte varit tillgängligt för hela marknaden samtidigt.

Att börsen utför handelsstopp när insiderinformation läckt ut till en lite del av marknaden som handlar på den informationen är viktigt för att bibehålla förtroendet hos investerare.

Ett handelsstopp innebär att handeln står stilla

Det går alltså inte att lägga några ordrar eller att utföra några avslut i den stoppade aktien eller marknaden. I vissa fall kan till och med ordrar just innan handelsstoppet komma att makuleras.

När en aktie handelsstoppas skickar bolaget ut ett pressmeddelande om varför handeln i aktien har stoppats, så att hela marknaden kan ta del av informationen.

För att hitta varför en aktuell aktie är handelsstoppad brukar jag själv gå in på aktien på Avanzas hemsida. För att där under nyhetssektionen se senaste nyheterna och pressmeddelandena för den aktuella aktien.

Handelsstoppets längd

Ett handelsstopp kan var i allt från minuter till timmar och ibland även dagar. Ett automatiskt stopp kan ibland vara ca 5 minuter, och ett handelsstopp som orsakats av att bolaget begärts i konkurs kan vara i flera dagar.

Omotiverade volatila rörelser kan indikera på insiderläckage

Om en aktie rör sig alldeles för mycket helt omotiverat kan börsen hinna uppfatta detta och misstänks det att insiderinformation har läckt ut. Har information som påverkar kursen läckts ut till vissa innan det vara tillgängligt för hela marknaden så kan aktien handelsstoppas.

Automatiska handelsstopp kan triggas om en aktie stiger eller sjunker för mycket. Börsen övervakar ständigt nyhetsflödet från bolagen och aktiekursena.

Planerade handelsstopp

Företag som behöver släppa information under tiden börsen är öppen måste informera börsen om detta innan. Om det är information som man tror kommer påverka aktiekursen väsentligt. Då kan börsen välja att införa ett handelsstopp i aktien innan och under det planerade informationssläppet från bolaget. För att marknaden ska hinna ta åt sig den nya informationen och värdera aktien utefter det, för att sedan öppna handeln igen i aktien för att marknaden ska hinna med.

Vem beslutar om handelsstopp?

Det är bara börsen som har möjlighet att besluta om ett handelsstopp på Stockholmsbörsen. Bolag ska informera börsen om information som släpps till marknaden men bolagen själva kan aldrig begära att sin aktie stoppas.

Handelsstopp Wall Street under Coronakrisen

Torsdagen den 9 mars 2020 fick vi bevittna ett handelsstopp på den amerikanska börsen. Denna gång orsakades det av limit down, vid öppning sjönk S&P 500 med ca 7% som följdes av ett börsstopp i 15 minuter innan handel fortsatte.

Några dagar senare, den 12 mars händer samma sak igen. De amerikanska börserna rasar och indexet S&P 500 handlas ner 7% vid öppning, vilket följs av ett nytt handelsstopp i 15 minuter.

Handelsstopp på engelska heter trading halt.

Hur påverkar handelsstopp investerare?

Normalt sett så kommer du som långsiktig investerare inte att märka av handelsstopp så mycket. Mer vanligt är det för daytraders och swingtraders som handlar mer frekvent, och där deras handelsstrategi går ut på att vara snabb. För daytraders kan det innebära väldigt stora svängningar att fastna mitt i ett handelsstopp. Detta innebär att man som trader inte har möjlighet att varken ta en ny position eller göra sig av med sin befintliga blankning eller långa position först när handeln startar igen. Och då kan det vara för sent och aktien kan öppna väldigt lågt, såväl som den kan öppna väldigt högt. Beroende på vad anledningen till handelsstoppet var.

Som långsiktig investerare är handelsstopp positiva i form av att det ökar förtroendet hos investerare att handeln sker rättvist genom att försöka upprätthålla att hela marknaden har samma information samtidigt. Men att en aktie du äger stoppas en kortare tid påverkar generellt inte dig om du är långsiktig investerare. Förutsatt att du inte behöver sälja aktien precis under tiden aktien är stoppad för handel. Men den sannolikheten känns liten.

Related posts

Latest posts