Hem / Privatekonomi / 9 mest lönsamma spartipsen | Spara tid och pengar

9 mest lönsamma spartipsen | Spara tid och pengar

Rosa spargris med sparpengar

Det finns hur mycket spartips som helst där ute. Men Jag tänker att vi kan vara lite effektiv här och gå igenom de spartips som kommer att synas mest på kontot, utan att de tar för lång tid att implementera. Vi kollar på lite olika spartips som faktiskt gör skillnad, och några som är lite roligare.

1) Köp inte onödiga saker. Kanske självklar, men ack så viktigt. Varje gång du inte köper något som är livsnödvändigt, tänk en extra gång. Jag brukar tänka att ”kan jag vänta en månad med att köpa det här?”. Är svaret ja, så vänta en månad, eftre en månad kanske du inser att det inte var något nödvändigt, eller att du kan vänta en månad till.

2) Köp kvalité när du väl köper. Om du ska köpa kläder, verktyg, hushållssaker med mera så tänk kvalité. Ja det är dyrare såklart, men i det långa loppet så har jag helt klart betalat minst per timme jag haft på mig mina dyra kvalitetskläder än de billiga, som både går sönder lättare och som jag inte är lika rädd om.

3) Kapa alla onödiga kostnader. Har du en bil och ett kort för lokaltrafik? Betalar du för ett större mobilabonnemang än du behöver?4) Investera dina sparpengar i aktier och fonder. Egentligen inte ett tips hur du sparar mer. Men det får dina sparpengar att växa så effekten är densamma, fast bättre. Tänk på att ha bra kolla på riskerna och att inte investera pengar som du är i behov av på några år. Det är fantastiskt att kunna se sina innehav växa månad efter månad. Se hur du kommer igång med aktier.

Några roliga spartips

Man ska ju göra sådant som är roligt också, ibland går det att kombinera det man gillar med att spara pengar och framförallt hälsa. Som blir levnadsstandard, och vad ska man med pengar till om man inte mår bra?

5) Träna ute och hemma. Spring, promenera gör styrkeövningar hemma. Du kan spara in på dyra medlemskap på gymmet, men framförallt så håller du dig i form och mår bra av det. Det är en riktigt bra investering.

6) Umgås med vänner och familj, gör aktiviteter som inte kostar så mycket. En filmkväll hemma hos någon med poppade popcorn är billigare än bio för fyra. Dessutom har någon med högsta sannolikhet en streamingtjänst. Skippa krogbesöket och kör ett träningspass ute istället med dina vänner.

Spartips mat

7) Släng inte mat, tillaga något som är ätbart av allt du har istället för att slänga. Bra för miljön också.

8) Matlåda, det klassiska spartipset. Men att äta ute på lunchen kostar väldigt mycket. Dra ner på det och kör matlåda ibland. Gör färdiga matlådor som du har fryst så är det bara att plocka fram på morgonen.

9) Kör en sparmånad på mat. Ät havregrynsgröt och billig mat i en månad för att sedan återgå till normal kost. Men se till att äta nyttigt och tillräckligt! Du måste hålla dig frisk.

Håll uppe sparandet

För att hålla uppe sparandet finns det några olika knep. Du kan tävla med en kompis vem som sparar mest. Eller kan du tävla med dig själv. Se hur mycket du sparar en månad för att försöka spara mer nästa månad. Sätt upp sparmål, vilka kostnader ska du dra ner på just den här månaden.

Spara på! Så att ni kan göra roliga saker för era sparpengar och framförallt känna att ni har en trygg ekonomi.

Related posts

Latest posts