Hem / Börsen / OMX30

OMX30 – Index över Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier

OMX30 graf under 11 år

OMX30 eller även kallat OMX Stockholm 30 är ett index på Stockholmbörsens 30 mest omsatta aktier. Indexet är marknadsviktat, vilket betyder att de är viktade efter storleken på bolagen.  Just nu utgör industri och verkstad ca 40% av OMX30.

OMX30 Bolag

Nedan är bolagen i OMX30 listade efter storlek per den 2020-04-21.

BolagBransch
Atlas Copco AVerkstad
Investor BInvestmentbolag
Volvo BVerkstad
Essity BHygienprodukter
NordeaBank
Assa Abloy BVerkstad
H&M BDagligvaror
SandvikVerkstad
Handelsbanken ABank
Hexagon BTeknik
SEB ABank
Telia CompanyTelekom
Swedbank ABank
Swedish MatchKonsument dagligvaror
Tele2 BTelekom
SCA BPappersprodukter
Alfa LavalVerkstad
Skanska BBygg
AstraZenecaLäkemedel
SKF BVerkstad
BolidenRåvaror
Kinnevik BInvestmentbolag
Getinge BHälsovård
Securitas BSäkerhetstjänster
ABBVerkstad
Ericsson BTeknik
SSAB ARåvaror
AutolivVerkstad
Electrolux BSällanköp

Se vikt i OMX30

Varje dag börsen är öppen ändras vikten bland bolagen eftersom det baseras på senaste betalda kursen för aktierna. Men det finns en bra och lättöverskådligt Spreadsheet som Nineambell har plockat fram som man kan se här. Den bör vara uppdaterad med inte så mycket mer än 20 minuters fördröjning.

Indexet uppdateras två gånger per år

Enligt Wikipedia så uppdateras indexet två gånger per år. Bolagen som ska ingå i indexet revideras de första handelsdagarna i januari samt juli. I och med att indexet innehåller de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen så baseras revideringen på hur mycket aktierna omsatts under ett halvår. För att göra det lite mer krångligt så räknas halvåret som är sju månader innan halvårsskiftet.

Vill man läsa mer om hur det teknisk fungerar kan du kolla på NasdaqOmxNordic.com.

Vad skiljer OMX30, OMXS30 och OMX Stockholm 30

Kärt barn har många namn. Det är ingenting som skiljer på dessa. Bara olika namn, indexet är densamma som folk refererar till.

Utdelningar är inte med i indexet

Nej precis, utdelningarna som bolagen har är ej medräknade i indexet. OMX30 eller även kallat OMXS30 mäter kursutvecklingen. Så därför går bolagen tekniskt sett bättre än vad indexet visar om man ser till både kursutveckling och utdelning, i de bolag som har utdelning såklart.

Se OMX30 live i realtid

Om du är kund hos Avanza kan du gratis inloggad se OMX30 i realtid. Är du inte inloggad eller inte kund så kan du se indexet med några minuters fördröjning.

Köpa index istället för aktier

Att investera direkt i indexet istället för att handplocka eller köpa alla aktier enskilt kan vara ett enklare och billigare sätt att ta en position i Sverige. Vilket både utländska och svenska investerare kan dra nytta av.

Trading i OMX30

Med teknisk analys och fundamental analys kan man spekulera i hur index kommer att röra sig. Vill man ta en position finns det massor med olika verktyg som har OMX30 som underliggande index. Men se till att läsa på innan du handlar, många verktyg är med hävstång och har dyra avgifter.

Är du intresserad av teknisk analys och indikatorer kan du läsa mer i artikeln Teknisk Analys.

Investera i OMX30 med fonden Avanza Zero

Indexfonden Avanza Zero investerar i bolagen i OMX30. Köper du den fonden så kommer du följa OMX30 rätt exakt, inklusive utdelningar såklart.

Avanza Zero följer OMX30 inklusive utdelningar
Indexfonden Avanza Zero följer OMX30GI som är inklusive utdelningar.

OMX30 Sätter ofta tonen i nyheterna

Nyheterna använder ofta OMX30 som referens när börsen nämns. Det såklart för att det är de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen. Men det speglar verkligen inte alla aktier och branscher. Tar verkstadsbolagen går dåligt en dag och de andra OMX30-bolagen inte heller går så bra, ja då kommer vi ju såklart att se att index går ner.

Men det betyder inte alltid att dina aktier går ner. Dina enskilda innehav kan skilja sig oerhört mycket från index så det är ingen kurva hur ditt aktiekonto går. Förutsatt att du inte köpt bara innehaven i OMX30 såklart.

Andra populära index i Sverige

OMX Stockholm PI – Prisindex över hela Stockholmsbörsen.

OMX Stockholm GI – Avkastningsindex som innehåller både pris och utdelning på hela Stockholmsbörsen.

Related posts

Latest posts