Hem / Börsen / Blankning – Korta Aktier

Blankning – Korta aktier och tjäna pengar på nedgång

Corona börsnedgång

Att gå kort en aktie betyder att man tar en position där man då tjänar pengar på en nedgång i priset. Ett sätt att gå kort är att blanka en aktie. Men hur fungerar blankning av aktier?

I den här artikel pratar vi lite om vad blankning är och väldigt grundläggande hur det fungerar.

Så fungerar blankning av en aktie

Att blanka en aktie går ut på att du säljer aktien utan att du äger den själv. Du ligger alltså minus det antalet aktier du köper, i förhoppning att kunna köpa tillbaka dem till ett billigare pris längre fram. Och på så sätt tjäna mellanskillnaden.

Men hur kan man ligga minus? Jo genom att du lånar aktien av en långsiktig investerare under förutsättningen att du kommer lämna tillbaka lika många aktier som du lånar. Sedan när du lånat aktierna så säljer du dem på marknaden till någon annan. Dessutom brukar du få betala en ränta på lånet. Vilket gör att den långsiktiga investeraren tjänar lite extra på att låna ut sina aktier under en kortare tid.

Uppgörelsen sker automatiskt hos bankerna idag om du vill blanka en aktie. Men det är endast de stora och högt omsatta aktierna som bankerna tillåter investerare att blanka. På Avanzas hemsida om blankningsbara värdepapper kan du se vilka aktier som de tillåter att du som kund kan blanka.

Tidsperspektiv i blankning

Eftersom aktiemarknaden generellt går upp under längre tid kan det vara en dum idé att blanka en längre tid. Det vanliga kan vara att man blankar intradag, under ett par dagar eller veckor.

Blankning används ofta under en kortare tid, och kan vara användbart för att spekulera i nedgång vid specifika event, nyheter och händelser. Det är inte lika ofta privatpersoner blankar en aktie långsiktigt.

Intradagsblankning och naken blankning

Om du bara blankar över dagen i så kallad intradagsblankning kan det finnas ett större utbud av aktier att blanka. Eftersom att det i sverige är tillåtet med naken blanking i intradag. Men det betyder också att du inte får ligga över natten med din position, utan att du måste köpa tillbaka och täcka din blankning innan börsen stänger.

Naken blankning betyder att du blankar en aktie utan att låna den. Alltså att inget aktielån av någon annan aktieägare skapas. Men som sagt får det endast ske under tiden då handeln är öppen. När börsen stänger så måste den nakna blankningen antingen täckas med att aktien köpt tillbaka eller att den täcks av ett äkta aktielån från någon som är villig att låna ut aktien till dig medans du blankar den.

Täcka blankning

Att täcka sin blankning betyder att man som investeraren och har blankat aktier, köper tillbaka sina lånade aktier, för att ge tillbaka dem. Att täcka sin blankning måste man till slut göra oavsett om kursen gått ner eller upp.

Så är aktiekursen lägre än när man lånade och sålde aktierna i första läget så har man gjort en vinst i mellanskillnaden, efter eventuell ränta är betald till den du lånat aktierna av under tiden.

Medan har priset gått upp sedan du blankade, så köper du tillbaka aktierna till ett högre pris och du går i förlust det som är mellanskillnaden, plus att du måste betala eventuell ränta på lånet av aktierna.

Gå kort en aktie eller marknaden

Att gå kort är ett uttryck för att man tar position för nedgång. Som tidigare nämnt är blankning ett sätt att gå kort. Men det finns även fonder som är bearish och andra instrument som tex optioner, där man kan spekulera i att en aktie eller tillgång kommer att sjukna i värde och då tjäna pengar på det.

Motsatsen till att gå kort är att gå lång. Vanliga sparare och investerare som tror på att en aktie kommer att öka med tiden går lång i sina investeringar.

Använd blankning för riskjustering och hedge

Om du tror att aktiemarknaden generellt kommer att gå ner men att dina innehav kommer att gå bättre än index så kan du hedga din portfölj genom att gå kort index samtidigt som du ligger lång dina innehav som du tror kommer prestera bättre än index.

På så sätt har du plockat bort mycket risk i om hela börsen går ner så tjänar du pengar på din korta position i index. Samtidigt som du är exponerad mot att dina favoritbolag som du tror kommer att slå index.

Men kom ihåg att det här kräver att du har koll på läget och marknaden. För om index skulle gå upp samtidigt som dina innehav går sämre än index så går båda dina innehav minus.

Hitta nivåer med teknisk analys

Teknisk analys är populärt för att försöka lista ut vid vilken nivå andra blankare måste täcka sina positioner eller när de tänker ta hem vinsten. Det är också ett bra verktyg för att hitta nivåer där du själv bör täcka din blankning eller kanske till och med när du ska gå in i en blankning på en aktie.

Några populära tekniska indikatorer som jag skrivit om tidigare är:

Glidande medelvärde, även kallat moving average (MA) på engelska. Används i olika längde för att se olika trender och när linjer bryts indikerar det på att trenden kan vara på väg att ändras.

Stöd- och motståndsnivåer. Prisnivå där köparna eller säljarna historiskt har kommit tillbaka för att ändra riktning på kursen.

Volym i handeln är något som kan förstärka värdet i en annan indikator, utbrott eller liknande. Desto mer volym desto mer distinkt och mer vikt brukar traders lägga i det potentiella utfallet.

Candlestickformationer kan vara ensamma eller flera stycket som bildar en formation för vändning. Både för en mer bullish och mer bearish syn på aktien.

RSI indikerar om en aktie är översåld eller överköpt på kortare sikt. Som alla andra indikatorer kombinerar man RSI tillsammans med andra indikatorer för att den ska vara användbar.

Läs mer om teknisk analys.

Se betydande blankningar

Finansinspektionen presenterar varje dag betydande korta positioner. Här är alltså bara de absolut största blankningspositionerna som syns. Du hittar blankningslistan på Finansinspektionens hemsida.

Short squeeze

En short squeeze är när aktiekursen går upp för att många eller stora blankare väljer att täcka sina blankningar. När blankarna ska täcka sina positioner behöver de köpa tillbaka aktien vilket drar upp aktiekursen. När aktiekursen går upp på grund av en short squeeze beror det på att blankarna behöver täcka sina positioner.

För att en short squeeze ska hända behöver det vara en hel del blankade aktier i det specifika bolaget. Likviditeten i en aktie kan också påverka att priset stiger mycket när en större blankare ska täcka sin position.

Med teknisk analys kan man ibland få en aning om vilka nivåer blankare kan tänkas vilja stänga sina positioner. Men blankarnas positioner kan också stängas av bankerna.

Är blankning nödvändigt för mig?

Absolut inte om du investerar långsiktigt på börsen. Då kan det vara bra att veta vad det är och hur det fungerar. Men du behöver inte använda det för att vara framgångsrik på börsen.

Risker med blankning

Var försiktig när du blankar aktier och det är viktigt att du vet vad du gör och att du håller koll på din position. För om aktien går åt fel håll finns det tekniskt ingen gräns på hur mycket du kan förlora.

Nätmäklarna kräver att du har ett blankningsavtal och att du har ett kreditavtal för att få blanka aktier. Och går din blankning åt fel håll och du förbrukar mer än din kredit har bankerna rätt att automatiskt täcka din blankning och realisera din förlust, kvar sitter du med en skuld till banken. Du kan läsa mer om säkerhetskraven för att få blanka på din aktiemäklares hemsida.

Så läs på och var försiktig om du ska ge dig in i att blanka aktier.

Related posts

Latest posts