Dator- och konsolspel är en marknad som växer i raketfart. E-sport innefattar både konsumenter som spelar för underhållning, stora event och turneringar, samt en stor skara personer som tittar på e-sport live, på samma sätt som man tittar på en fotbollsmatch. Både hemma från soffan eller live i en arena där turneringen utspelas.
Det finns olika sätt att investera i e-sport, nedan får du några tankar och idéer hur du kan investera i gaming och e-sportsaktier. Längst ner på sidan finns även en lista på nämnda aktier från artikeln.
Investera direkt i spelutvecklarna
Att investera direkt i aktier och bolag som utvecklar spel är kanske det första man kommer att tänka på och kanske där man får mest exponering mot just e-sport också.
Bolagen som utvecklar spelen och kan sälja dem digitalt har en väldigt spännande affärsmodell. I och med att när spelet väl är tillverkat och ute till försäljning så koster det inte så mycket mer att sälja tusen spel eller en miljon spel, då det nu för tiden ofta handlar om digitala nedladdningar och ingen produktionskostnad i form av fysiska skivor med fodral, fraktkostnader med mera.
Men man ska inte sticka under stolen att spel är dyrt att tillverka. Och det tar lång tid. Så det är en dyr och svår chansning för många bolag som kan falla på att ett spel inte säljer tillräckligt bra, som har kostat många miljoner och flera år att utveckla.
Bland spelutvecklarna hittar vi bolag som Paradox Interactive, THQ, Acivision Blizzard, Nintendo med flera.
Investera i eventarrangörer och streaming runt e-sport
Modern Times Group även kallat MTG är ett företag på svenska börsen inom underhållningsbranschen. Bland annat äger de varumärket Dreamhack, som har utvecklats till ett event som har fått utmärkelsen världens största LAN av Guinness World Record.
För att få lite perspektiv på storleken av DreamHack så besökte 290,000 personer deras live event under 2018. Samt hade de 375 miljoner visningar via streaming. Läs mer på DreamHacks hemsida.
Investera hårdvarutillverkarna inom e-sport
Microsoft tillverkar väldigt mycket som har med e-sport att göra. Allt från konsolen Xbox, operativsystemet Windows till marknadsplatsen Microsoft Store som säljer spelutvecklarnas spel.
Advanced Micro Devices (AMD) tillverkar mikroprocessorer och komponenter som återfinns i datorer och konsoler. AMD har även förvärvat grafikkortstillverkaren ATI. Här får man en exponering mer generellt mot hårdvara inom IT än specifikt e-sport. Intel Corp är en annan intressant konkurrent till AMD.
Nintendo som är noterat på japanska börsen Nikkei tillverkar både spel och hårdvara. Nintendo låg även bakom det populära Pokémon Go som är ett AR-spel till telefoner.
Steam aktie
Som många andra investerare och gamers favorit är bolaget Steam som tillhandahåller den gigantiska plattformen där spelare kan köpa och ladda hem spel.
Deras egna spel går som tåget också. Spelportföljen består av bland annat populära de populära datorspelsserierna Counter-Strike (CS), Half-Life, Day of Defeat, Team Fortress, Left 4 Dead, Portal och Dota 2. Se fler av deras spelserier på Steams Wikipediasida.
Tyvärr är inte Steam, eller rättare sagt Steams tillverkare Valve Corporation börsnoterade. Man har som investerare väldigt svårt att investera i detta bolag.
E-sport fonder – TIN Fonder
Min absoluta favoritfond när det kommer till e-sport är TIN Ny Teknik. Carl Armfelt som är en av grundarna är oerhört kunnig och insatt i gaming och e-sport.
Fonden startade 2019-02-04 och är därmed väldigt ny. Men grundarna och förvaltarna har en bakgrund från bland annat Swedbank Robur Ny Teknik.
TIN Ny Teknik fokuserar på digitala varumärken och hälsa, men fokus på mindre och medelstora bolag. Primärt bolag i Norden.
Deras fem största innehav är enligt följande (per den 13 april 2020):
- Evolution Gaming Group 5,46%
- Novo Nordisk 4,40%
- Take-Two Interactive 4,16%
- Embracer Group 4,10%
- Nordic Entertainment Group 4,03%
Deras kassa är för närvarande 8,5%. Du kan se alla innehav på TIN Ny Tekniks hemsida.
Carl Armfelt om coronakrisen i Avanzapodden
Ett toppenavsnitt av aktiepodden från Avanza. Den tidigare nämnda techförvaltaren och e-sportsentusiasten Carl Armfelt pratar om tech- och hälsoaktier samt hans syn på marknaden under den pågående coronakrisen. Avsnittet är publicerat 2020-03-19.
E-sport aktier som nämns i artikeln
- MTG
- Paradox Interactive
- Embracer Group
- Stillfront Group
- Steam – ej börsnoterad
- Nintendo
- Ubisoft Entertainment
- Activision Blizzard
- Take-Two Interactive Software
- Microsoft
- Intel
- AMD
Var försiktig när du investerar i e-sport
Det är en glödhet bransch och många har hoppat på för att inte missa tåget. Vilket också betyder att vissa bolag kan vara övervärderade. Så kolla noggrant på bolagets affärsidé och utför en ordentlig analys om det är rimligt prissatt eller inte.