Hem / Privatekonomi / Skatteåterbäring 2020

Skatteåterbäring 2020 | Se när du får pengarna på kontot

Skatteåterbäring 2020

Då får du din skatteåterbäring 2020

Se tabellen nedan vad som passar in på när och hur du deklarerade för att se när du kan förvänta dig skatteåterbäringen på ditt konto.

Förutsättning Besked Utbetalningsdatum
Deklarerat senast 31 mars
(Utan att lägga till eller ändra nått i din deklaration)
April7-8 april
Deklarerat senast 4 maj, via digitalt eller på papperJuni9-12 juni
Deklarerat via redovisningsbyrå senast 15 juniAugusti4-7 augusti
Om du ej fått besked om slutgiltiga skatt eller inte är skatteregistrerad i SverigeDecemer8-11 december

Få skatteåterbäring snabbt 2020

För att få ut din skatteåterbäring så snabbt som möjligt gäller det att deklarera i tid. En förutsättning är också att du inte har några tillägg eller ändringar i din deklaration för att Skatteverket ska processa den snabbast möjligen. Se några tips nedan som kan snabba på att få utbetalningen snabbare.

Anmäl ditt bankkonto – snabbare utbetalning skatteåterbäring 2020

På skatteverkets hemsida finns möjligheten att anmäla sitt kontonummer för att få skatteåterbäringen på bankkontot istället för ett utbetalningskort. Det gör också att du får dina pengar lite snabbare. Dessutom behöver du inte gå till banken för att lösa in den.

Skaffa digital brevlåda

En digital brevlåda är som en inkorg för e-post som myndigheter och företag kan skicka digitala brev till istället för att du ska få post i brevlådan. Kivra är en tjänst som Skatteverket kan skicka brev till. Den är gratis och jag använder den själv. Kivra har även en app så det plingar till i telefonen när man har ett nytt meddelande från Skatteverket om sin skatteåterbäring. Det gör det även enkelt att hålla koll om man är på resande fot.

Digitala brev från Skatteverket i Kivra
Få brev från Skatteverket direkt i Kivra-appen

Vad är skatteåterbäring?

Din arbetsgivare drar en preliminärskatt varje månad och sätter in det på ditt privata skattekonto. Beroende på var i landen du bor, hur mycket du tjänar per månad och hur mycket du tjänar totalt så räknar Skatteverket sedan ut hur ditt skattekonto ligger till. Har din arbetsgivare betalat in mer än vad du totalt ska betala för din inkomst så kommer du att få skatteåterbäring från Skatteverket. Det är egentligen bara dina egna pengar som ligger på ditt skattekonto hos Skatteverket.

Varför blir det då skatteåterbäring?

Det finns flera olika faktorer som kan påverka varför det blir skatteåterbäring. Framförallt om du får en större differens i din skatteåterbäring. Här är några anledningar:

  • Flera arbetsgivare, om du t.ex. har två jobb.
  • Arbetsgivaren drar skatt enligt en annan skattetabell.

På din lönespecifikation som du ska få varje månad av din arbetsgivare ska det stå hur mycket skatt som är draget för lönen som betalades ut.

Restskatt – behöver du betala tillbaka skatt?

Det kan även vara åt andra håller. Att din arbetsgivare betalat in för lite skatt till ditt skattekonto. Det gör att du får en restskatt att betala till Skatteverket, även kallad kvarskatt eller kvarstående skatt. Det kan kännas som tråkigt att få ett betalningskrav att man ska betala tillbaka skatt. Men sanningen är att du har fått låna dessa pengar av Skatteverket, de har aldrig varit dina och ser man det så kanske det blir enklare när beskedet från Skatteverket kommer.

Related posts

Latest posts