Hem / Privatekonomi / Kontantinsats bolån

Kontantinsats & Bolån 2020 | Så får du ihop till lägenhet eller hus

Kontantinsats till bolån

Hur sparar jag ihop till kontantinsatsen?

Vill man köpa en lägenhet i Stockholms Gamla Stan får man kanske betala runt fyra miljoner för en etta. Med 15% kontantinsats betyder det att du behöver 600.000 kr på kontot för att finansiera kontantinsatsen till lånet. Medan i Sundsvall hittar man 2 rum och kök rätt centralt för ungefär en miljon kronor. På en miljon blir då kontantinsatsen ändå 150.000 kr.

Hur gör man då för att spara ihop till kontantinsatsen? Det är just det som är nyckeln, att spara. Sätt upp ett månadssparande, investera dina sparpengar i aktier eller fonder.

Det är viktigt att göra en bedömning här när du tänker använda sparpengarna till bostadsköpet och vilken risk du då är villig att ta. Tar du en högre risk i dina investeringar i forma av aktier eller aktiefonder ökar du möjligheten till högre avkastning. Men samtidigt ökar du risken för att ditt sparkapital sjunker. Huvudregeln är att desto längre tid det är kvar tills du behöver pengarna, desto högre risk bör du ta.

Månadsspara till kontantinsats

Helt klart det bästa och säkraste sättet för att få ihop till kontantinsatsen till din nya bostad. Här är en bra video på ämnet, kolla in den!

Låna till kontantinsatsen

Om man inte har sparpengar till kontantinsatsen kan ett lån vara ett alternativ. Men tänk på att vad du än gör, låna inte till kontantinsatsen från en bank för att ta ett bolån från en annan bank utan att båda bankerna är medveten om exakt vad du håller på med. Ska du låna till kontantinsatsen så håll dig till samma bank som du tar bolånet på.

Hur stor kontantinsats behövs?

Normalt sett kräver banken att du har 15% av bostadens värde i kontantinsats. Detta förutsätter att banken är villig att låna ut resterande 85% till dig, baserat på din kreditvärdighet, månadsinkomst och risk. De värdesätter hur mycket du tjänar i månaden, vilka andra lån eller krediter du har och hur dina andra utgifter ser ut, till exempel om du har barn du försörjer. Är ni två som ska stå på bolånet räknas bådas inkomster in och ni har möjlighet att få ett större bolån.

Påverkar kontantinsatsen min ränta?

Ränta bolån

Banken basera sin räntesats på risk, desto mindre procent av bostadens värde du lånar desto mindre risk är det för banken att låna ut till dig. Men andra ord så ska din ränta sjunka om du har en större kontantinsats.

Men till varje regel finns ett undantag, banken vill tjäna pengar och desto större belopp du lånar desto mer tjänar banken. Det betyder alltså att det är en balansgång mellan att banken vill låna ut så mycket pengar som möjligt men samtidigt hålla en viss nivå på risken. Är det här någonting du diskuterar och påpekar under ditt bankmöte när du förhandlar räntan är jag ganska säker på att den bankanställde kommer tycka att du är insatt i hur bolån fungerar och genom det se en lägre risk i dig som kund. Vilket blir en bättre ränta till din förmån.

Related posts

Latest posts