Samma bolag kan ha både en A och en B-aktie som man kan köpa. Skillnaden på dessa är rösträtten, en A-aktie ger en röst och en B-aktie ger en tiondels röst.
Ska man köpa A- eller B-aktien?
Som småsparare kan det viktigaste vara att det finns likviditet i aktien den dagen man vill sälja. Generellt brukar det vara mer handel i B-aktien för mer långsiktiga ägare som har större positioner och vill ha mer inflytande på bolagsstämmor sitter på A-aktien.
Är du långsiktig i din affär och inte intresserad av rösträtt kan det smartaste vara att köpa den aktie som är billigast. Du får trots allt samma del av bolaget.
Man kan även se till om är någon prisskillnad mellan de olika aktieslagen. Då ska man också ifrågasätta varför det är en prisskillnad. Brist på omsättning ska göra att det ser ut som att prisskillnaden är stor.
Utdelning olika aktieslag
Oavsett som du äger A- eller B-aktien så har du rätt till utdelning.
Finns A och B-aktier i alla bolag?
Nej, det är bolagsordning som styr vilka aktieslag och hur många aktier som finns i ett bolag. Det är styrelsen som har tagit fram bolagsordningen.
Vad är en C-aktie?
En C-aktie är en aktie med ytterligare mindre rösträtt än en B-aktie. Det är inte lika vanligt med C-aktier som B-aktier.
Om det inte står aktieslag, vad är det då?
Står det inte om aktien är A eller B så finns det bara ett aktieslag i det bolaget, och alla aktier har samma rösträtt.
Kapitalförsäkring (KF) och rösträtt
Är ditt konto av typen kapitalförsäkring äger du som privatperson oavsett aktieslag inte någon rösträtt. Eftersom det teknisk är din kapitalförsäkring som äger din aktie. Men har du ett aktie och fondkonto eller investeringssparkonto (ISK) så har du rösträtt i dina aktier.